Πριν κάτι χρόνια
διάβαζα με μανία τα μυθιστορήματα της Πίλτσερ και σε όλα ανεξαιρέτως διάβαζα
για αυτές τις φοβερές κρεατόπιτες, που έτρωγαν οι ήρωες και τους έτρεχαν τα
σάλια. Μετά από αρκετές πειραματικές ενέργειες και δεδομένου ότι η αγγλική
κουζίνα δε φημίζεται για τη νοστιμιά της και ως γνωστή τεμπέλα νοικοκυρά που
προτιμά να τελειώνει γρήγορα από την κουζίνα και να τρώει καλά, κατέληξα στην
παρακάτω συνταγή, η οποία δεν θα σας αφήσει παραπονεμένους.
Αγγλική Κρεατόπιτα
Υλικά
Για τη ζύμη:
200 γρ. Αλέυρι
100 γρ. βούτυρο
(ή ένα φύλλο σφολιάτας για τεμπέλες
νοικοκυρές)
800 γρ. μοσχαρίσιο φιλέτο κομμένο
σε μικρά κυβάκια (γίνεται και με άλλο κομμάτι για κατσαρόλα)
1 σκελίδα σκόρδο
1 μεγάλο κρεμμύδι
150 γρ. άσπρα μανιτάρια κομμένα σε
φετάκια
1 φλιτζάνι ζωμό κρέατος ή νερό αν
δεν έχουμε ζωμό
1 μπουκάλι μαύρη μπύρα (τύπου Guinness)
1 δαφνόφυλλο
Λίγο θυμάρι (αν δεν
έχετε δε χάλασε και ο κόσμος…)
1 κουταλιά σούπας Worcestershire Sauce, η γνωστή γούστερ…
1 κουταλιά ντοματοπελτέ
Γάλα ή κρόκο αυγού για το άλειμμα
του φύλλου
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε πρώτα
τη ζύμη. Για ταχύτητα και ευκολία, χρησιμοποιούμε το μούλτι, στο οποίο βάζουμε
το αλεύρι, το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια και πολύ κρύο από το ψυγείο. Το
χτυπάμε και έχουμε ένα μίγμα σαν τραχανά. Προσθέτουμε 2-3 κουταλιές κρύο νερό
(από το ψυγείο) και ξαναχτυπάμε. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και αφήνουμε στο
ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.
Για τη γέμιση:
Το μυστικό για μια
ωραία, δεμένη σάλτσα, είναι να αλευρώνουμε το κρέας πριν το μαγείρεμα (αυτό ισχύει
και για το λεμονάτο). Σε μια κατσαρόλα που έχουμε λιώσει λίγο βούτυρο και λίγο
λάδι, ρίχνουμε το κρέας και το πασπαλίζουμε με δύο κουταλιές της σούπας αλεύρι.
Ανακατεύουμε και σωτάρουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι
και τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για άλλα τρία λεπτά.
Προσθέτουμε το
ζωμό (ή το νερό), τη μπύρα, τη δάφνη, το θυμάρι, τη γούστερ και τον ντοματοπελτέ
και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε να
βράσει σε σιγανή φωτιά για μία ώρα, ή μέχρι να βράσει το κρέας.
Μόλις βράσει
μεταφέρουμε σε ένα ταψάκι (εγώ χρησιμοποιώ ένα ωραίο πυρέξ των 18 εκατοστών)
και αφήνουμε στην άκρη.
Ανοίγουμε το
φύλλο, ή αν έχουμε το έτοιμο το κόβουμε στο μέγεθος του ταψιού και λίγο
παραπάνω. Καλύπτουμε με το φύλλο τη γέμιση και αν θέλουμε στολίζουμε με τα
απομεινάρια του φύλλου, φτιάχνοντας διάφορα σχέδια.
Ανοίγουμε με
κοφτερό μαχαίρι τέσσερις τρύπες στο κέντρο του φύλλου (μόλις την ξαναφτιάξω θα
ανεβάσω φωτό) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για
40-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το φύλλο.
Αφήνουμε να
κρυώσει για κανένα πεντάλεπτο και απολαμβάνουμε.
Μπορούμε να τη
φτιάξουμε και σε ατομικά πυρίμαχα σκεύη.
Καλή επιτυχία
και καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου