Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Ψωμί χωρίς ζύμωμα... απλά τέλειο και πραγματικά εύκολο

Αν αφιερώσετε 5 λεπτά από το απομεσήμερο του Σαββάτου για το ανακάτεμα, το πρωί της Κυριακής θα απολαύσετε το τέλειο αυτό ψωμάκι φρέσκο, αχνιστό και λαχταριστό!!

Προετοιμασία 5 λεπτά!!!
Ψήσιμο: 50 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 20 ώρες

Υλικά:

Θα χρειαστείτε μια γάστρα ή οποιοδήποτε άλλο σκεύος ψησίματος με καπάκι.
860 γρ αλέυρι σκληρό
690 ml νερό ((αν προτιμάτε το κίτρινο αλεύρι για ζύμωμα αφαιρέστε 50 ml)
10 γρ μαγιά φρέσκια ή 3 γρ μαγιά ξερή (1 κουταλάκι του γλυκού)
1 κουταλ. γλυκού ζάχαρη ή μέλι λίγο μαλακωμένο
1 κουταλιά σούπας κοφτή αλάτι

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με ένα πηρούνι μέχρι να ομογενοποιηθούν. Δε ζυμώνουμε, ούτε και ασχολούμαστε ιδιαίτερα με την υφή της ζύμης μας. Τοποθετούμε στο φούρνο (χωρίς να τον ανάψουμε), με κλειστή την πόρτα και το ξεχνάμε για 18-20 ώρες. Η ποσότητα της μαγιάς σε αυτό το ψωμί είναι λίγη, επειδή κατά τη διάρκεια της ξεκούρασης δημιουργούνται οι συνθήκες περίπου του προζυμιού και έτσι το ψωμάκι φουσκώνει κανονικά.



Όταν είμαστε έτοιμοι να ψήσουμε το ψωμάκι μας ανάβουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς καο τοποθετούμε μέσα τη γάστρα άδεια. Αφήνουμε 10 λεπτά να κάψει καλά και στη συνέχεια βγάζουμε τη γάστρα και την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Αυτό το κάνουμε για να μην κολλήσει το ψωμί μας. Αδειάζουμε το ψωμί στη γάστρα, δεν πλάθουμε απλά αναποδογυρίζουμε γιατί το ζυμάρι μας είναι κολλώδες και μαλακό, οπότε δεν πλάθεται.







Βρέχουμε τα χέρια μας και αλείφουμε με νερό την επιφάνεια του ψωμιού. Πασπαλίζουμε πάλι με αλεύρι. Ψήνουμε στους 250 C για 30 λεπτά με το καπάκι και στη συνέχεια για 20 λεπτά χωρίς το καπάκι.








Βγάζουμε από τη γάστρα και τοποθετούμε πάνω σε σχάρα για να κρυώσει. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10' και στη συνέχεια κόβουμε και απολαμβάνουμε!!!


Έτσι είναι το ψωμί μετά τα 30 λεπτά ψησίματος με το καπάκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου