Πρόκειται για την τέλεια ζύμη για πίτσα ή πεϊνιρλί. Δουλεύεται εύκολα, είναι νόστιμη και αξίζει την επόμενη μέρα που απολαμβάνουμε κρύα πίτσα με καφέ για πρωινό!
Χρόνος προετοιμασίας ζύμης 10'
Χρόνος προετοιμασίας ζύμης 10'
Αναμονή: 40'-45'
Χρόνος ψησίματος: 17'-20'
Υλικά:

800 γρ. αλεύρι
470 ml γάλα
60 ml ελαιόλαδο
50 γρ. βούτυρο ή βιτάμ
10 γρ. αλάτι
5 γρ. ζάχαρη
2 φακελάκια μαγιά

800 γρ. αλεύρι
470 ml γάλα
60 ml ελαιόλαδο
50 γρ. βούτυρο ή βιτάμ
10 γρ. αλάτι
5 γρ. ζάχαρη
2 φακελάκια μαγιά
Εκτέλεση:
Αν χρησιμοποιούμε μαγιά στιγμής απλώς την ανακατεύουμε με το αλεύρι. Ωστόσο, για να είμαστε σίγουροι ότι ο κόπος μας έχει αποτέλεσμα, είναι καλύτερα να ενεργοποιούμε τη μαγιά από πριν. Μου έχει τύχει σε τσουρέκι (προσεχώς σμυρναίικη συνταγή από τη μητέρα μιας θείας που είχε έρθει στην Αθήνα με τον ξεριζωμό) να κάνω όλο τον κόπο και η μαγιά ήταν χαλασμένη και δεν είχαν φουσκώσει καθόλου. Για να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά ανακατεύουμε τη ζάχαρη με λίγο από το αλεύρι και χλιαρό νερό, ώστε να έχουμε ένα χυλό. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να συγκεντρώσουμε τα υπόλοιπα υλικά μας να κάνει λίγες φουσκάλες. Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκια μαγιά πρέπει να τη διαλύσουμε στο χλιαρό γάλα, με τη ζάχαρη και λίγο αλεύρι και αφήνουμε να φουσκώσει αρκετά.
Ανακατεύουμε στο αλεύρι το αλάτι και κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο. Εκεί ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και το χυλό της μαγιάς και ζυμώνουμε. Όσο περισσότερο ζυμώσουμε τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα. Σκεπάζουμε με μια υγρή, στιμμένη πετσέτα και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο. Αυτή η διαδικασία χρειάζεται περίπου 45 λεπτά.
Για ατομικά πεϊνιρλί χωρίζουμε τη ζύμη σε 125 γρ και ανοίγουμε ένα φύλλο σε σχήμα βάρκας, γεμίζουμε και κλείνουμε με τον κλασικό τρόπο,ενώνουμε τις γωνίες με νερό ή με αβγό. Αλείφουμε τη ζύμη με χτυπημένο αβγό. Προσθέτουμε τη γέμιση της αρεσκείας μας και ψήνουμε για 20' στους 180ο C.
Αν θέλετε μπορείτε να ψήσετε για 10 λεπτά τα άδεια πεϊνιρλί και αφού κρυώσουν τοποθετείτε στην κατάψυξη, απ' όπου μπορείτε να τα γεμίσετε όπως είναι παγωμένα και να τα ψήσετε για 15 λεπτά.
Ανακατεύουμε στο αλεύρι το αλάτι και κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο. Εκεί ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και το χυλό της μαγιάς και ζυμώνουμε. Όσο περισσότερο ζυμώσουμε τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα. Σκεπάζουμε με μια υγρή, στιμμένη πετσέτα και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο. Αυτή η διαδικασία χρειάζεται περίπου 45 λεπτά.
Για ατομικά πεϊνιρλί χωρίζουμε τη ζύμη σε 125 γρ και ανοίγουμε ένα φύλλο σε σχήμα βάρκας, γεμίζουμε και κλείνουμε με τον κλασικό τρόπο,ενώνουμε τις γωνίες με νερό ή με αβγό. Αλείφουμε τη ζύμη με χτυπημένο αβγό. Προσθέτουμε τη γέμιση της αρεσκείας μας και ψήνουμε για 20' στους 180ο C.
Αν θέλετε μπορείτε να ψήσετε για 10 λεπτά τα άδεια πεϊνιρλί και αφού κρυώσουν τοποθετείτε στην κατάψυξη, απ' όπου μπορείτε να τα γεμίσετε όπως είναι παγωμένα και να τα ψήσετε για 15 λεπτά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου