Προετοιμασία: 10 λεπτά και χρόνος φουσκώματος 40 λεπτά
Ψήσιμο: 1 ώρα

Χρειαζόμαστε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ 10Χ35 εκ. Αν η φόρμα σας είναι μικρότερη μοιράστε τη ζύμη σε δύο, ή φτιάξτε ακριβώς τη μισή ποσότητα.
Ψήσιμο: 1 ώρα

Υλικά
475 γρ. νερό
100 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική (εγώ βάζω
παντού καστανή)
2 φακελάκια μαγιά ξερή
60 γραμμάρια Ελαιόλαδο
Αλάτι (1 κουτ. σούπας περίπου)
800 Αλεύρι σκληρό για ψωμί
3-4 κ.σ. έξτρα ελαιόλαδο για το
άλειμμα της φόρμας μας
Εκτέλεση
Το απόλυτο ψωμί του τόστ!
Χρειαζόμαστε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ 10Χ35 εκ. Αν η φόρμα σας είναι μικρότερη μοιράστε τη ζύμη σε δύο, ή φτιάξτε ακριβώς τη μισή ποσότητα.
Πρώτα ενεργοποιούμε τη μαγιά.
Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το νερό χλιαρό και τη μαγιά σε ένα μπωλ και αφήνουμε
στην άκρη για όση ώρα συγκεντρώνουμε τα υπόλοιπα υλικά μας (ένα δεκάλεπτο το
πολύ). Η μαγιά δουλεύει όταν αρχίσει να αφρίζει.
Αν έχουμε μίξερ που ζυμώνει ή
αρτοπαρασκευαστή ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και το νερό με τη μαγιά και
ζυμώνουμε για 5 λεπτά. Πρέπει να έχουμε μια λεία, ελαστική και απαλή ζύμη. Αν
δεν έχουμε μίξερ βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη, κάνουμε τη γνωστή λακκουβίτσα
στη μέση και ρίχνουμε όλα τα υλικά. Το αλάτι το ρίχνουμε έξω από τη λακκούβα
για να μη σκοτώσει τη μαγιά μας. Ζυμώνουμε καλά.
Λαδώνουμε τη φόρμα και τοποθετούμε
μέσα τη ζύμη. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε περίπου 40 λεπτά να
φουσκώσει. Μόλις φτάσει στο χείλος της φόρμας ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους
180ο C για 1 ώρα.
Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει για
5 λεπτά και στη συνέχεια αφαιρούμε από τη φόρμα. Αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα
και διατηρούμε στο ψυγείο για εύκολο κόψιμο.
Καλά τόστ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου